Logopedie bij Downsydroom
Preverbale logopedie bij kinderen met het Syndroom van Down
Bij kinderen met het syndroom van Down zijn er gedurende het eerste levensjaar al een aantal aspecten die aandacht nodig hebben. Een daarvan is het leren eten en drinken. Niet alle kinderen hebben daar problemen mee, maar er zijn kinderen die meer hulp nodig hebben bij het drinken, het leren eten van de lepel of het leren kauwen.
Vroege interventie en adviezen voor het eten en drinken hebben een goede invloed op de bewegingen van de tong en de verdere ontwikkeling van de mond-/spraakmotoriek. Tot de leeftijd van twee jaar komt Janneke, die de preverbale aantekening heeft, aan huis voor de begeleiding.
Spraak- taalontwikkeling
De spraak- taalontwikkeling komt bij deze kinderen langzaam op gang. De communicatieve voorwaarden, zoals oogcontact, beurtgedrag, luistergerichtheid en imitatie, zijn op jonge leeftijd vaak nog onvoldoende aanwezig. Via spel stimuleren we deze vaardigheden.
Kinderen met het Syndroom van Down blijven lang in éénwoorduitingen spreken. De stap naar meerwoordzinnen is groot. Ook heeft het begrijpen van taal en de woordenschat aandacht nodig. Bij oudere kinderen komen vaak grammaticale problemen voor, zoals het weglaten van woorden en verkeerde woordvolgorde. Tijdens de behandeling gebruiken we dan ook vaak picto’s en geschreven taal (leespraat) om de zinnen te visualiseren.
Ook kunnen de kinderen moeite hebben met de uitspraak van verschillende klanken en/of klankcombinaties en met de vorming van meerlettergrepige woorden. Door mondmotoriek-, spraak- en luisteroefeningen wordt er aan de verstaanbaarheid gewerkt.
Renate en Janneke werken aan de hand van twee belangrijke pijlers binnen de behandeling van kinderen met het syndroom van Down. Ten eerste is het werken vanuit de interesses van het kind van groot belang. Het kind zal eerder het woord ‘beer’ gaan zeggen als zijn knuffel ook een beer is, dan als hij geen beren in zijn omgeving heeft. De tweede pijler is visualisatie. Het helpt het kind de taal op gang te krijgen. Daarom maken wij gebruik van Nederlands ondersteund met Gebaren (NmG), Leespraat, foto’s en picto’s.
Logopedie op maat
Onze logopedische aanpak sluit aan bij het karakter en de mogelijkheden van je kind. Iedere logopedist in onze praktijk heeft daarnaast haar eigen specialisaties en specifieke kennis en ervaring. Denk bijvoorbeeld aan preverbale logopedie, logopedie bij stotteren, schisis en hardnekkige uitspraakproblemen. Hierdoor bieden we ieder kind die logopedische hulp die hij nodig heeft.