Cursus Nederlands ondersteund met Gebaren (NmG)

Aankomende weken zullen Janneke, Renate en Emmie de cursus Nederlands ondersteund met Gebaren volgen.

Nederlands ondersteund met Gebaren, of kortweg NmG, is gesproken Nederlands ondersteund met gebaren. Bij NmG blijven we gewoon praten maar worden de belangrijkste woorden ondersteund met gebaren waardoor de taal visueel wordt.

Voor kinderen met taalproblemen werken gebaren ondersteunend bij het oproepen van woorden, iets duidelijk maken op het moment dat een kind het woord nog niet uit kan spreken en ook bij het begrijpen van de taal. In de hersenen zit het gebied van handbewegingen en taal dicht bij elkaar waardoor het gebruik van gebaren de taal stimuleert.

Veel ouders denken dat hun kind minder reden heeft te gaan praten wanneer het gebaren kan gebruiken. Het blijkt echter juist het spreken te stimuleren. Daarbij zorgt het gebruik van gebaren ervoor dat een kind al kan communiceren voordat hij de taal tot zijn beschikking heeft wat zorg voor minder frustratie.

Met name bij jonge (nog niet sprekende) kinderen zetten wij de gebaren (nu al) in. Het is fijn dat we over enkele weken een nog grotere ‘woordenschat’ in gebaren hebben!